Frostin Jäätävä ratkaisu

Coniskenessä räjähti taas pommi Jussi Karin astuessa uudelleen Desuconin pääjärjestäjäksi ja aloittaen uuden valtakautensa melko radikaalisti – entry-level-harrastajien conina profiloitunut Desucon Frostbite muutetaan K-18-coniksi. Tällainen sai minutkin sitten heräämään blogihorroksestani. Koska olen itse yksi Desuconin järjestäjistä nykyisin, en viitsi kommentoida asiaa kovin syvällisesti tai kärkkääseen tapaani, mutta jotain oli kuitenkin tähän pakko sanoa. Lähinnä lyhyesti pohdiskelua ajatuksenvirtana puolin ja toisin.

Twitterissä on näkynyt melkoisesti kommentointia, kuten myös facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa. Näkemäni ovat rajoittuneet lähinnä joko vitutukseen alaikäisten puolelta sekä ideasta innostuneiden täysi-ikäisten ”HAJOTKAA PIKKUERNUT HAEN POPPARIT HIHI PASKAMYRSKY HOHOXDD”-huuteluihin. Tilanteessa ei oikeestaan mielestäni ole mitään huvittavaa, mille tässä pitäisi nauraa. Itse aloitin animen katsomisen n. 10-vuotiaana ja varsinaisen harrastamisen vuosi-pari myöhemmin, ja ikää on kirjoitushetkellä 23. Ikinä ei olisi tullut mieleenkään tunkea edes harrastuksen alkupäässä pizzalaatikoita pattereiden väliin tai riehua ja rällästää, ja ohjelmakin olisi totta kai kiinnostanut. Kaverit myös asuivat eri puolilla Suomea jopa satojen kilometrien päässä, ja conit olivat niitä harvoja paikkoja joissa heitä näki yhdessä. Ja olihan se mahtavaa tavata iso lössi samanhenkisiä ihmisiä. Joten sympatiseeraan alaikäisiä kävijöitä todella paljon, olisin itse loukkaantunut melkoisesti noin rankasta ikärajamuutoksesta.

Ilmoituksen yhteydessä jäi kyllä kieltämättä syyt selvittämättä sille, miksi ikäraja otettiin käyttöön. En edusta tällä blogauksella virallista conin linjaa, mutta yksi ikärajan syistä oli se, että viime kevään Desuconin 3 päivän loppuunmyynti nousi ongelmaksi. Ei voinut jatkua näin, että tapahtuma myydään parissa päivässä loppuun ja ulkopuolelle jää harrastajia, jotka olisivat ”ehkä” tulleet katsomaan ohjelmaa. Tiedoteessa mainittiin melko tylysti, että ”voidaan tehdä ohjelmaa ilman pelkoa loukkaantujista” ja pitsulaatikotkin pysyvät poissa pattereiden väleistä. Itse myönnän turhautumiseni kyllä vanhempiin, jotka kuvittelevat tapahtuman olevan jokin nuorisoyhdistyksen päiväleiri, samoin yläasteikäisiin, jotka ylistimuloituneena käyttäytyvät kuin seiniltä revityt apinat. Viime Frostin kuuluisassa loukkaantumisepisodissa loukkaantuja(t) oli reilusti täysi-iän ylittänyt, joten en ota tähän asiaan kantaa. Mutta koska suuri yleisö vastusti kovaan ääneen surempiin tiloihin (mm. Tamperetaloon) muuttoa ja Sibeliustalo vetää vain tietyn määrän osallistujia sisälleen, oli ongelmaa kerrakseen. Haluttiinko tehdä tapahtumaa, jonka liput menevät aina vain nopeammin ja jonka kohdeyleisö tuntuu jäävän ei-kohdeyleisön alle? Pitääkö jotain uhrata, että hommaan saadaan tolkkua, vai annetaanko olla?

Kuva

Tämä lätkä tulee sitten Frostin jokaisen ohjelman kohdalle. Toinen vaihtoehto on ”kauheet juamist” ja kolmas ”kauheet naimist”.

Olen itse pitänyt Desuconia mainiona ns. entry level-tason harrastajien tapahtumana. Lahti on melko rauhallinen ja helposti tavoitettava paikka hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Sibeliustalo on edustava tapahtumapaikka. Lähellä on S-market, josta saa eväitä ostettua. Ohjelmatilaa riittää, sali on näyttävä. Hyvin toteutettua ohjelmaa on todella paljon tarjottavana sekä muitakin virikkeitä, cosplaypuoleltakin löytyy Eurocosplay-kilpailu, jossa on luultavasti Suomen kovin pukutaso. Omenahotelli passaa tiukallekin budjetille. Frostbite ei paljoa poikkea kesäDesusta, muuten kuin että tapahtumalla on oikein hunajainen tapahtuma-aika – Traconista on viitisen kuukautta ja seuraavaan coniin melkein toinen mokoma. Mutta niin, jos minun pitäisi viedä ensimmäistä kertaa coniin tuleva ihminen conittamaan, luultavasti veisin Desuconiin yllämainituista syistä. En veisi johonkin ns. hengailuconiin, jossa ei ole oikein myyntipöytäsalin ja ehkä cosplaykilpailun lisäksi mitään nähtävää ja ohjelmataulukosta löytyy enemmän miittejä ja animen ulkopuolista ohjelmaa.

(Tämä ”Traconista seuraavaan on 10 kuukautta”-ilmiö ei sinänsä ole mikään uusi, mutta nuoremmat harrastajat eivät ehkä muista aikaa kun 2003-2008 coneja oli tasan yksi vuodessa ja vuonna 2007 sinäkin viikonloppuna satoi kaatamalla.)

Sehän on kuitenkin selvä, että K-18-leiman lyömisellä ei päästä eroon a.) hengaajista b.) kohderyhmän ulkopuolisista. Coniin tulee aivan varmasti cossaajia vain hengaamaan ja tapaamaan kavereita (esim. minä) sekä yhtä varmasti tulee myös niitä länkkärifaneja, joita ei edes kiinnosta anime kuin pelkkänä analysoitavana ilmiönä.

Aihe on kerrakseen vaikea. Ratkaisuja löytyisi varmasti yhtä monta kuin on miettijöitäkin. Siksi lähes toivonkin, että joku ahkera taho ottaisi asiakseen järjestää nuorisolle avoimen conin talvikuukausille, sillä onhan se kurjaa odottaa melkein vuosi seuraavaa. 

En osaa vielä sanoa, mitä K-18-con tuo tullessaan, eikä osaa kukaan muukaan sanoa. Mutta toivoisin silti malttia lällättelyille sosiaalisessa mediassa, sillä kaikki DELICIOUS TEARS EBIN RÖLL KAKARATXDDD-huutelijat ovat vain todiste siitä, että täysi-ikäisyys ei merkitse aikuisuutta.

6 vastausta to “Frostin Jäätävä ratkaisu”

 1. Biitti Says:

  Aamen. Odottelinkin että milloin oikeasti tulee asiapitoinen blogiteksti joka ottaisi molemmat kannat huomioon. Kiitos. Ei nimittäin hirveästi ole naurattanut tämä peppukipeilyn huutelu ja lapsellinen käytös ihan jokaikäisen conittajan puolelta.

 2. PEXI Says:

  Järjestä ite talvinen lastenconi tilalle jos ei kelpaa.

 3. Arty Says:

  Ja yläpuolella nähdään samantien malliesimerkki skenen tämänhetkisestä tilasta. -_-

  Mutta siis, loistava blogiteksti, sisälsi aika tarkkaan sen mitä omankin pääni sisällä on liikkunut tätä keskustelua seuratessani. Kiitos.

 4. Missing Link » Arkisto » Hajahuomioita conien puheohjelmasta Says:

  […] tässä ikärajan syitä, seurauksia ja oikeutusta, koska aihetta on puitu blogeissa ja kaikkialla muualla somessa koko alkuviikon […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: